Boek: De Kankermoeder van Marieke van Hoof-Verhoog

Lifestyle, Podcasts & Boeken

Vandaag interviewen we Marieke van Hoof-Verhoog, 46 jaar, vrouw van Michiel met wie ze al zo’n 25 jaar samen is. Ze is moeder van twee toppers van kinderen: Dominique van 14 jaar en Reinier van 13 jaar. Op dit moment kleurt ze haar leven in, als een nieuw schilderij. Ze geniet van elke dag, van haar leven, haar kinderen en van haar man. Ze houdt zich bezig met de verhuur van haar woonboot, een Bed &Breakfast, op de Prinsengracht in Amsterdam. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk op de mooiste plek van Nederland: EagleLodges. Ze doet dingen die goed voor haar zijn én ze heeft de afgelopen maanden haar eerste boek geschreven.

Voordat Marieke in juli 2020 de diagnose borstkanker kreeg, was haar leven anders. Marieke: “mijn doen en laten werd overheerst door de verwerking van een traumaproces in het verleden. De kanker heeft achteraf voor een helende reis van dit proces gezorgd.”

Het boek: De Kankermoeder
Marieke schrijft op een ‘inspilerende’ manier autobiografische verhalen over haar kankerreis en de invloed van de ziekte op haar gezin. Hoewel de Kankermoeder start met de levensbedreigende diagnose kanker, gaat het juist over Amor Fati: het omarmen van je lot en daarmee je leven. En Inspileren is wat ze daarmee doet: leren over zichzelf en het op spelenderwijze inspireren van anderen.

In juli 2020, midden in de coronacrisis, krijgt Marieke van Hoof de diagnose borstkanker voor haar kiezen. Ze omarmt haar lot, ‘Amor Fati’, en daarmee haar leven. Ze gaat het behandeltraject aan dat vele hobbels kent door de complicaties die elkaar in razend tempo opvolgen. Ze schrijft regelmatig blogs over hoe zij en haar gezin dat pad bewandelen. Ze vertelt daarin op ‘inspilerende’ wijze (spelenderwijs inspirerend) hoe ze niets uit de weg gaat en een krachtige mentale metamorfose doormaakt. Meerdere lezers vragen of ze de blogs zou kunnen bundelen. In het boek vertelt ze hoe ze in haar Kankertrein stapt om de reis die veel hobbels in petto had, aan te gaan. Ze komt de trein sterker uit dan ze erin stapte.

Amor Fati
Amor Fati (een uitspraak van Nietzsche): omarm je lot en omhels daarmee je leven. Marieke: “Één ding is zeker: iedereen zal tegenslagen tegenkomen in het leven. En hoewel we dit nooit willen, is het vaak wel zo dat als we terugkijken naar zo’n periode dat we ook de positieve kanten zien. De dingen die we geleerd hebben. De groei die we doorgemaakt hebben. De personen of hulp die we tegen zijn gekomen. Hoewel je wat je overkomt kan verdragen als slachtoffer, oefen je pas invloed uit wanneer je eigenaarschap neemt en in overgave ervan houdt. Dat is Amor Fati.”

Vulkaan
Begin 2019 kwam Marieke het plaatje tegen dat op de voorkant van haar boek staat. Een vrouw met prachtige borsten, die vol levensenergie en kracht uit een vulkaan opstijgt. Marieke: “Het helpt me herinneren aan mijn jaarthema ‘stuurvuurvrouwschap’.” Toen ze halverwege 2020 borstkanker kreeg, las ze in een boek over de psychologische betekenis van borstkanker. Marieke: “De uitleg was “Uit jezelf als een vulkaan”, hoe toepasselijk: het plaatje stond al jaren op mijn bankpasje. Het schrijven van dit boek is een van de manieren geweest om mij te uiten. Het begon met het schrijven van blogs. Velen zeiden me dat ze hierdoor geïnspireerd werden en vroegen me of ik er een boek van wilde maken.” Eind mei 2021 bedacht Marieke dat het boek er zou komen, maar ze kreeg de week erna weer een medische complicatie en een operatie, waardoor ze uiteindelijk in augustus 2021 gestart is met het werkelijke schrijfproces.

Ten tijde van het schrijven van haar blogs was het schrijven Mariekes uitlaatklep en manier om de situaties van toen direct te ventileren. Pas bij het schrijven van het werkelijke boek, kwam de letterlijke “tekst-verwerking”. Marieke: “Mijn ogen lekten regelmatig tranen op mijn toetsenbord, omdat door het schrijven de gebeurtenissen meer landing ontvingen. Ten tweede was het ook een manier om alles dat gebeurd is nogmaals bespreekbaar te maken in ons gezin. Dat was interessant, want ieder van ons gezin bleek andere beelden en gedachten bij bepaalde zaken te hebben.”

Reacties
Alle meelezers gaven aan dat het boek ze zo raakt en dat ze het niet droog hebben gehouden. Ze zeggen dat het verhaal als een trein leest, men heel dichtbij kan komen en dat het desondanks door Mariekes lessen, humor en eigenaarschap een luchtig prettig leesbaar boek is.

Iemand schreef: ‘Het boek inspireert niet alleen lotgenoten en hun naasten, maar ook andere mensen die verrast worden met ongewenste cadeautjes, om te gaan met de problemen die je pad kruisen.’

Eigenaarschap
Wat Marieke haar medemens wil meegeven is ‘Eigenaarschap’: doe wat je kan en binnen je invloed ligt, verstop jezelf niet achter je ziekte of iets wat je tegenzit, maar doe er iets mee. En daarnaast de wijze lessen van Jip Keijzer (24 jaar oud, gestorven met een lijf vol kanker en een onverwoestbare glimlach). Marieke: “De uitspraak die mij het meest heeft geraakt en die ik mensen graag wil meegeven: het leven is geen generale repetitie.”

Goede doel
Marieke realiseert zich dat ze een relatief hoge overlevingskans heeft (60% op 15 jaar) en hoeveel patiënten overlijden wel aan de gevolgen van kanker. Marieke: “Kanker is zo groot en raakt ons allemaal. Daarom zal ik de opbrengst van dit boek gebruiken om op welke manier dan ook kankerpatiënten en hun naasten te ondersteunen in het kankerproces. De eerste twee stichtingen waar de opbrengst heen gaat zijn Stichting Fight Cancer en de Stichting Aya ‘Jong&Kanker’ Foundation.

Het boek is vanaf vandaag te koop in onze webshop voor €19,95.

——————-

Flaptekst

De kankermoeder wacht niet bij het hek, maar staat een stuk verderop verdekt opgesteld. Ze heeft haar chemomuts op en draagt een blauwe jas met een capuchon. Haar zoon wil niet dat zijn voetbalteam weet dat zijn moeder kanker heeft. Omdat de kankermoeder een opvlieger krijgt, doet ze snel haar strakke chemomuts af en meteen haar capuchon op. De opvliegers horen bij het cadeau waar ze niet op zat te wachten. Op dat moment komt haar zoon aanfietsen. Hij wordt direct boos en snauwt terwijl hij hard van haar weg fietst: ‘Ben je helemaal gek geworden ofzo?’

Last modified: 1 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *