“Als ik het erbij had laten zitten, dan was ik er misschien niet meer”

Actueel, Body & Mind, Lifestyle, Nieuws

Bastiaan de Goede ging soms zo vaak naar concerten, dat hij weleens dacht: ik moét weer. Vermoeid en met last van andere kwalen gaf zijn huisarts hem het advies het rustiger aan te doen. “Toen de klachten niet overgingen, googelde ik wat en kwam uit op een hersentumor.” Google kreeg gelijk. Er zat een tumor zo groot als een tennisbal in zijn hoofd. “Als ik het erbij had laten zitten was ik er misschien niet meer.

Geschreven door Lilian Kuerten (foto: Martin de Bouter)

Bastiaan: “Het begon in 2012. Ik kreeg last van tintelingen, dubbelzien, hoofdpijn, ik was vergeetachtig, had problemen met mijn evenwicht, liet dingen uit mijn handen vallen. Ik dacht: dit is niet goed. Ja, ik ging vaak naar concerten. Ook mijn familie zei: ‘doe het wat rustiger aan’. Dat deed ik dus maar.”

Zo groot als een tennisbal
“Toen het maar niet beter werd raadpleegde ik Google en liet me verder onderzoeken. Er lag een tumor zo groot als een tennisbal in de vochtkamer van mijn hersenen. Het zat gelukkig niet aan dingen vast. Vrij gunstig. Er waren verder geen beschadigingen. De arts zei: ‘Ik ga je opereren maar dat is niet zonder risico’s. Even goede vrienden?’ Ik zei: oké, maar dacht er het mijne van.”

Hard gehuild
“Na de operatie was een groot deel van mijn gezichtsvermogen weg. Een garantie dat ik dat terug zou krijgen kreeg ik niet. Toen heb ik heel hard gehuild. De gedachte dat ik mijn werk niet meer kon doen en nooit meer naar concerten kon gaan was ondragelijk. Gelukkig is alles heel goed hersteld. Ik mis een klein stukje zicht, maar ik weet niet wat. Je hersenen plakken de beelden aan elkaar.”

Muziek sleepte me er doorheen
“Een maand na de tumoroperatie moest en zou ik naar een optreden van de MC Chicks. Ik ben een groot fan van ze. Op de melodie van Valerie maakten ze het nummer Bastiaan voor me. De band zei tegen de zaal: ‘Er is iemand aanwezig waarvan we niet hadden gedacht dat ie er zou zijn of überhaupt nog zou kunnen zijn.’ Ik vond dat heel eervol.”

Thuiswerken was toen nog heel bijzonder
“Het herstel na de operatie duurde lang. Ik voelde me schuldig naar mijn werk toe. In het begin mocht ik thuiswerken, dat was toen nog heel bijzonder. Ik kreeg een inbelverbinding en mocht op eigen tempo speciale klusjes doen. De bedrijfsarts was meewerkend en meedenkend. Ik moest tegen mezelf worden beschermd.”

Lichte hersenschade
Bastiaan hield lichte hersenschade over aan de hersenoperatie. “Ik heb nog steeds moeite met lange getal reeksen. Meer dan acht getallen achter elkaar kan ik niet lezen. Onhandig in mijn werk als functioneel beheerder, waarbij ik te maken heb met dossiernummers. Ik heb een modus gevonden om er mee om te gaan. Door mijn beeld te vergroten lukt het werk beter.”

Meer genieten en bewuster kiezen
“Ik genoot al wel van het leven maar ben dat misschien nog wel meer gaan doen, en ik ben bewustere keuzes gaan maken. Ik hoef niet overal meer bij te zijn. Toch zijn er nog weken dat ik drie keer naar een concert ga. Die twee jaar zonder – gedurende corona – was echt heel moeilijk. Ziekenhuiscontroles ga ik nog met lichte spanning tegemoet. Maar als ik geen klachten heb dan ga ik gewoon lekker liggen en luister wat naar muziek. Mijn motto is: Je kan beter bewustere keuzes maken en daar meer van genieten, dan dat je alles najaagt en er maar half van geniet.”

Lilian Kuerten is werkzaam als contentspecialist bij de Gemeente Amsterdam en zet zich in haar vrije tijd in voor goede doelen. Via het platform De Nieuwe Gevers is Fight cancer met Lilian in contact gekomen, waarna zij graag vrijwillig een bijdrage wilde leveren aan Love Life.

Last modified: 7 december 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *