Interview met Martijn Broen, Neuro-oncoloog in het Maastricht UMC+

Actueel, Nieuws, Onderzoeken

Vandaag spreken we met Martijn Broen, neuroloog/neuro-oncoloog in het Maastricht UMC+ en voorzitter van het Neuro-Oncologie Expertisecentrum. De events van Fight cancer kunnen ervoor kiezen om met een deel van de opgehaalde donaties een lokaal onderzoek te steunen. Swim to Fight Cancer Maastricht heeft zodoende het onderzoek van het team van Martijn, naar de invloed van een gezonde levensstijl op de kwaliteit van leven én overleving van mensen met een kwaadaardige hersentumor gekozen.

Martijn heeft zijn studie Geneeskunde gevolgd in Maastricht en is nadien in het Maastricht UMC+ opgeleid tot neuroloog. Na een korte periode in het oncologiecentrum Daniël den Hoed in Rotterdam werkt hij sinds 2017 als staflid neurologie in het MUMC+ en houdt hij zich in het bijzonder bezig met het vakgebied van de neuro-oncologie. Voorbeelden hiervan zijn de behandeling van primaire hersentumoren, evenals hersentumoren die zijn ontstaan door uitzaaiingen van een tumor elders in het lichaam. Tevens is hij als neuroloog coördinator van het neurofibromatoseteam voor volwassenen van het MUMC+.

Martijn: “Ik streef ernaar om iedere patiënt op de best mogelijke manier te behandelen, waarbij de patiënt als mens met zijn kwaliteit van leven centraal staat. Regionaal en multidisciplinair overleg en contact is daarin heel belangrijk, evenals een goede bereikbaarheid voor zowel patiënt, familie en collega’s. Ik vind het daarnaast belangrijk dat beslissingen worden genomen in goed overleg en samen met patiënt en familie, toegespitst op de specifieke behoeften en wensen van de patiënt.”

Het onderzoek
Via wetenschappelijk onderzoek probeert Martijn de behandeling voor hun patiënten te verbeteren. Martijn: “Beweging helpt patiënten met kanker: het zorgt ervoor dat zij zich fitter voelen, minder vermoeid zijn, meer spierkracht hebben en minder last hebben van angsten en somberheid.” 

Onderzoek van het Maastricht UMC+ neuro-oncologie team richt zich op de invloed van een gezonde levensstijl op de kwaliteit van leven én overleving van mensen met een kwaadaardige hersentumor. De onderzoekers bestuderen of mensen die fitter zijn en meer bewegen een andere balans hebben in belangrijke onderdelen van het immuunsysteem en de zogenoemde tryptofaan stofwisseling. Het beter begrijpen van onderliggende processen én de invloed van een gezonde levensstijl zorgt er hopelijk voor dat er gerichtere therapieën ingezet kunnen worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan individuele trainingsprogramma’s of afgestemde voeding.

Fight cancer
Martijn vindt Fight cancer een belangrijk stichting omdat nu meer dan ooit de steun voor wetenschappelijk onderzoek onder druk staat. Martijn: “De krachtige verbinding en samenwerking bij Fight cancer zorgt er desondanks voor dat er steun mogelijk blijft. Het motto ‘samen bereiken we meer’ spreekt mij derhalve ook zeer aan.”

Het lokaal steunen project van Swim Maastricht
Swim to Fight Cancer Maastricht organiseerde een challenge om op zoek te gaan naar een lokaal onderzoek om te steunen. Met deze challenge wil de organisatie van Swim to Fight Cancer Maastricht nog meer betrokkenheid creëren in de (lokale) strijd voor het gezamenlijk hoger doel, dat kanker geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. De challenge mondde uit in een vijftal inzendingen. Samen met Stichting Fight cancer koos Swim to Fight Cancer Maastricht één onderzoek uit. Martijn: “De winnende inzending werd gedaan door Audrey, die haar partner Guy verloor aan kanker. Zij raakte enorm gemotiveerd toen ze de challenge voorbij zag komen en heeft toen de artsen van haar partner Guy benaderd. Het toeval wil dat zij al enige tijd bezig waren om de aanvraag en financiering van een onderzoek rond te krijgen. Een mooier lokaal succes kon eigenlijk niet worden behaald. Samen bereiken we meer!”

“Met trots kunnen wij vertellen dat Swim to fight Cancer Maastricht €167.007,02 heeft opgehaald! Het was een zonnige, bijzondere, emotionele dag met topprestaties van alle deelnemers en supporters!! We zijn als team ontzettend dankbaar voor de mogelijkheid om ons onderzoek onder de aandacht te brengen tijdens dit fantastische evenement!”  

Toelichting van Martijn Broen over het onderzoek

Last modified: 22 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *