Een paddenstoel per dag houdt de dokter (en de kanker) weg

Een appel per dag houdt de dokter weg. Het is een gezegde zo oud als de straat, maar vandaag hebben we het echter niet over appels, maar paddenstoelen. Net als bij de ronde, sappige appel doet de paddenstoel namelijk veel goeds voor je lijf.

Foto: Pexels, Champignons

18 gram

Dat is alvast de conclusie van een nieuw onderzoek van het Penn State Cancer Institute. Voor de studie baseerden de wetenschappers zich op zeventien andere onderzoeken met betrekking tot kanker die gepubliceerd werden tussen 1966 en 2020. Daaruit leidden ze af dat er een verband bestaat tussen het vermijden van kanker en de consumptie van paddenstoelen. Mensen die dagelijks 18 gram eten, het equivalent van een middelgrote champignon, zouden het risico op kanker met 45% verkleinen. Vooral het risico op borstkanker zou afnemen.

Ergothioneïne

Maar wat zorgt ervoor dat paddenstoelen zo’n gunstig effect hebben op onze gezondheid? Volgens Djibril M. Ba, één van de wetenschappers aan de basis van de studie, heeft dat alles te maken met ergothioneïne. “Paddenstoelen zijn de voornaamste bron van ergothioneïne, een unieke en erg krachtige antioxidant en cellulaire beschermer. Het aanvullen van antioxidanten in het lichaam kan helpen tegen oxidatieve stress en zo het risico op kanker verkleinen.” De wetenschappers voegen er nog aan toe dat het niet nodig is om te kiezen voor dure varianten, elke champignon verkleint de kans op kanker.

Bron: Metro

Last modified: 31 augustus 2021

One Reply to “Een paddenstoel per dag houdt de dokter (en de kanker) weg”

  1. Elsbeth schreef:

    Ik adviseer dan wel om de champignons niet rauw te eten maar te koken of te bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *