De Leefstijl Column #5 Beweeg meer en zit minder

Actueel, Body & Mind, Lifestyle, Nieuws

Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over meer bewegen.

Robin zit de hele dag achter zijn computer te werken en gaat in de avond fanatiek sporten om voldoende beweging te krijgen. Sommige mensen halen 4000 stappen per dag en anderen gaan richting de 15.000 stappen. De een fietst altijd naar zijn werk en de ander neemt altijd de trap. Ook zijn er veel mensen die bewegen verschrikkelijk vinden en dit het liefst zo min mogelijk doen.

Zelf behoor ik tot de bewegende categorie. Op maandag haal ik altijd dankzij mijn werk tussen de 25.000 en 30.000 stappen. Als er frustratie in mijn lijf zit stap ik op de wielrenfiets of ga ik powerwalken. Soms zwemmen. En daarnaast doe ik nog aan krachttraining, omdat ik weet dat dat goed is voor mijn lijf.

Het is fantastisch als je dagelijks beweegt. En het is ook fantastisch als je doelen gaat stellen om stapje voor stapje voldoende beweging te krijgen. Dat je van 4000 stappen naar 4500 stappen per dag gaat bijvoorbeeld.

Beweegnorm
Er is in kaart gebracht wat een goede beweegnorm is. Op dit moment voldoet 52% van de mensen hier aan. Wat zegt men over hoeveel beweging je minimaal moet hebben als volwassene:

2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten. En balansoefeningen voor ouderen. Dit betekent bijvoorbeeld: 3x per week 50 minuten of 5x per week een half uur stevig doorfietsen of wandelen of zwemmen. En daarnaast 2x per week een half uur krachttraining.

Belangrijk is om te kijken welke vormen van beweging je leuk vindt of vond. Vervolgens ga je nadenken over een combinatie van duursport en krachtsport. Je neemt een proefles of gaat in je eentje aan de slag en vervolgens ga je door met datgene dat je het leukste vindt.

Er zit alleen 1 addertje onder het gras. Naast de hoeveelheid bewegen is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel je per dag zit. Gemiddeld zitten wij 9 uur per dag. En dat is lang. Want zolang zitten heeft veel nadelige gezondheidseffecten. Het heeft invloed op je stofwisseling, spijsvertering, spieren, hersenen, etc. En al helemaal als je langer dan een uur achter elkaar zit. Daarom komt naast meer bewegen ook het advies om minder te zitten. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste door sitting breaks in te bouwen. Ieder half uur of ieder uur ga je 1 of 2 minuten bewegen. Neem de trap, ga in een sneller tempo koffie halen, maak een ommetje, ga de was doen, etc. Hiermee voorkom je al veel negatieve gezondheidseffecten.

Ten tweede kun je ervoor kiezen om af te wisselen. Ga eens staand vergaderen, maak een wandeling, ga tussendoor het huis of je fiets schoon maken, kijk maar 1 televisieprogramma per avond.

En hier komt helaas een conclusie waar veel werkende mensen met een zittend beroep niet blij mee zijn. Als je zoveel uren achter elkaar zit kun je dat niet compenseren door ’s avonds te gaan sporten. Natuurlijk is het goed als je gaat sporten, maar wil je meer bereiken dan zul je tussen het zitten door moeten gaan staan en lopen.

Kortom: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Zit niet langer dan 1 uur achter elkaar.

Elsbeth Slippens-Heuver

Last modified: 8 april 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *