De Leefstijl Column #4 Gezond afvallen

Body & Mind, Lifestyle

Elsbeth Slippens-Heuver is in januari 2020 gestart met de oprichting van het platform Shit or Shine als aanvulling op haar werk als leefstijl- en vitaliteitscoach. Met veel plezier staat zij in het leven, waar zorgzaamheid en betrokkenheid als een rode draad doorheen lopen. De komende periode gaat zij voor het LoveLife platform een column schrijven over leefstijl. Deze keer gaat het over gezond afvallen.

Wil jij graag een gezond gewicht bereiken en heb je al zoveel geprobeerd? Dan heb ik wel een aantal tips voor je. Vind je het lastig om je gezonde gewicht te behouden? Lees dan lekker mee, want dan kun je ook wat met de tips.

 1. Zie het als doel om een gezond gewicht te bereiken voor het leven. Ga niet denken in termen van hoeveel kilo’s je wilt afvallen. Want als je dat hebt bereikt is je project klaar en voordat je het weet vliegen de kilo’s er weer aan.
 2. Ga nooit voor een 600 kcal dieet. Te weinig voeding is slecht voor je lichaam. In mijn vorige blog schreef ik daar al over.
 3. Neem de tijd ervoor. Zet het vizier eerst op bijvoorbeeld 1 jaar. Welke vaste aanpassingen ga je maken in dit jaar. Bijvoorbeeld stoppen met melk en suiker in de koffie of cola vervangen door water. Of het hele jaar geen gevulde koeken of croissants meer.
 4. Aantal eetmomenten. Een vrouw heeft genoeg aan 3 eetmomenten per dag. Vaak is dit bij ons veel meer. Een eetmoment is elke keer dat je iets in je mond stopt. Tussendoor een dropje, het proeven van het eten, snaaien als je iets klaar maakt of bijvoorbeeld koffie met suiker en/of melk. Allemaal eetmomenten. Water en koffie/thee zonder suiker en melk is geen eetmoment. Veel klanten van mij schrikken van dit inzicht als ze bijhouden hoeveel eetmomenten ze hebben. En het is zo fijn als je maar drie keer per dag aan eten hoeft te denken. Hoeveel eetmomenten kun jij volhouden?
 5. Het aantal koolhydraatmomenten per dag. Koolhydraten hebben we allemaal nodig. Een koolhydraat-loos dieet vindt het lichaam niet fijn. Kijk eens naar hoeveel koolhydraatmomenten je hebt. In mijn praktijk zijn dat er vaak 3 of meer. Een voorbeeld:
  Ontbijt: yoghurt met muesli of cruesli (koolhydraten)
  Lunch: Boterham (koolhydraten) met kaas, komkommer en tomaat. Of een salade met croutons of brood (koolhydraten)
  Diner: Aardappels, rijst, couscous of pasta zit er vaak wel bij en dat zijn ook koolhydraten.
  Tussendoor: koekje? Koolhydraten. Ontbijtkoek? Ook koolhydraten. Chips? Idem.
  Je snapt het al. Ga voor 1 of 2 koolhydraatmomenten per dag en kijk wat het je oplevert. Vaak heel veel.
 6. Nuchter bewegen. Op het moment dat je 12 uur niet hebt gegeten of gedronken dan is alle energie uit je bloed. En dat is vaak in de ochtend. Als je dan eerst gaat bewegen, moet je lichaam de energie elders vandaan halen. Vaak is dat uit het vetweefsel. Ben je iemand met heel veel eetmomenten dan kan dit erg moeilijk voor je zijn. Bouw dan eerst het aantal eetmomenten af en probeer een paar keer per week 12 – 16 uur niet te eten of te drinken (wel water of koffie/thee zonder suiker en melk). Als dat lukt dan kun je gaan sporten zonder te eten. Neem voor de zekerheid een banaan mee zodat je die kan eten als het niet goed gaat. Inmiddels kan ik 70 km wielrennen zonder te hebben gegeten.
 7. Je lichaam heeft dagelijks tussen de 250 – 600 gram groente nodig. Omdat dit bijna niet te doen is in 1 maaltijd geef ik je de tip om het te verdelen over 2 of 3 eetmomenten. Bijvoorbeeld een omelet met groente zonder brood voor de lunch. Of groente bij het ontbijt. Zo maak ik vaak een ontbijt met venkel of een groene groente smoothie als start.

Dit zijn een paar tips die je kunnen helpen om een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Natuurlijk zijn er nog veel meer keuzes te maken. Dat kan je ook samendoen met een leefstijl- vitaliteitscoach of een orthomoleculaire therapeut. Heb je obesitas dan zou ik eerst naar de huisarts gaan die je dan verder kan verwijzen, bijvoorbeeld naar een diëtist.

Elsbeth Slippens-Heuver

Lees hier de andere Columns van Elsbeth:
Column #1 Kansen en risico’s
Column #2 Preventie
Column #3 Je gewicht

Last modified: 18 november 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *