De Geraakt-door-kankerlijn

Actueel, Nieuws

We interviewden Olivia Douwes van De Geraakt-door-kankerlijn, een telefonische hulplijn voor en door mensen die geraakt zijn door kanker. Olivia is 30 jaar oud en woont met haar verloofde in Amsterdam. Ze is geboren in Londen en toen ze vier was met haar familie (ouders, broertje en zus) naar Nederland verhuisd. Na haar studie Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie in Amsterdam en Master Development Studies in London werkt ze sinds 2016 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag op het gebied van NLe ontwikkelingssamenwerking met Afrika en het Midden-Oosten. En daarnaast zet ze zich in voor de Ingeborg Douwes Stichting. Olivia: “Ik heb veel plezier in mijn werk. Ik ben het meest gelukkig als ik met mijn vriend/verloofde, familie en vrienden ben. Ik word ook heel blij van koken, eten, dansen en muziek luisteren.”

Toen Olivia 8 jaar oud was overleed haar moeder Ingeborg. Dat veranderde haar leven. Olivia: “Zo jong je moeder verliezen vormt je toch als persoon. Het maakt je voor een deel vroeg volwassen. Daarnaast heeft het de band met mijn vader, broertje en zus nog sterker gemaakt, omdat we steun in elkaar zochten. We kregen ook enorm veel steun van de rest van mijn familie en later ook mijn stiefmoeder.” 

Live your life to the full
Zowel Olivia’s moeder als haar vader zijn een enorm voorbeeld voor haar wat betreft hun positiviteit, kracht, humor en liefde. Ze merkt dat ze daar ook nu nog naar leeft. Het heeft haar doen beseffen hoe dankbaar ze is voor de mensen die ze nog om haar heen heeft en waar ze elke dag weer van mag genieten. Olivia: “En hoe belangrijk het is “to live your life to the full” zoals mijn moeder Ingeborg vaak zei. Ik denk nog elke dag aan haar en vind dat ook wel fijn. Dat iemand die er al zo lang niet meer is toch elke dag nog een beetje leeft.”

Ingeborg Douwes Stichting
Het idee voor de Geraakt-door-Kankerlijn is al jaren geleden ontstaan. De Ingeborg Douwes Stichting (IDS) is opgericht door Olivia’s ouders vlak voor het overlijden van haar moeder Ingeborg. De Stichting wil bereiken dat iedereen die direct te maken heeft met kanker een beroep kan doen op psychosociale oncologische ondersteuning. Het vergroten van bewustwording over het belang van psychosociale zorg bij kanker is daar ook een belangrijk onderdeel van. Structurele/professionele zorg op dat gebied wordt sinds 2002 al via het Ingeborg Douwes Centrum te Amsterdam geboden. Echter, was de Stichting ook op zoek naar een meer laagdrempelige vorm van steun bij kanker. Het idee van een telefoonlijn werd geboren waar kankerpatiënten en hun naasten terecht kunnen voor een luisterend oor en emotionele steun. Olivia: “Een luisterend oor kan helpen om rust in het hoofd te creëren op de momenten dat iemand het lastig heeft. In 2020 groeide dit uit tot de ‘Geraakt-door-Kankerlijn’.” 

De Geraakt-door-kankerlijn
De Geraakt-door-Kankerlijn (sinds 1 feb 2021 live) is een telefonische hulplijn voor en door mensen die geraakt zijn door kanker. De Geraakt-door-kankerlijn is laagdrempelig toegankelijk, gratis (enkel tegen belkosten), kan veilig en anoniem gebeld worden en kent geen lange wachttijden of wachtlijsten. Iedereen die geraakt is door kanker kan met haar of zijn zorgen, angsten en emoties de lijn bellen. Aan die mensen een luisterend oor bieden, dat is hun missie. De vrijwilligers aan de lijn weten wat de bellers doormaken want zij zijn zelf geraakt geweest door kanker. Ook professionals hebben zich als vrijwilliger opgegeven. Het is de bedoeling dat dit initiatief uiteindelijk uitgroeit tot een 24/7 hulplijn (op dit moment nog dagelijks bereikbaar tussen 16.00-22.00 uur). Olivia: “De onderwerpen die besproken worden, lopen uiteen, maar hebben als gemene deler de zorgen en emoties die kanker teweegbrengen bij de bellers. Dat maakt de Geraakt-door-kankerlijn ook zo uniek. Er is 100% aandacht voor de emotionele kant van de ziekte op een tijdstip dat je vaak niet bij je arts, ziekenhuis of andere instanties terechtkunt. Mensen blijken het fijn te vinden om over hun zorgen en emoties te praten met mensen die zelf weten wat het is om geraakt geweest te zijn door kanker.” 

Je kunt de Geraakt-door-kankerlijn dagelijks bereiken via 085-0043444 tussen 16-22 uur.

Last modified: 13 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *