Ikigai: zo werkt het Japanse geheim voor geluk én gezondheid voor jou

Body & Mind, Lifestyle

Volgens de Japanse traditie heeft ieder mens een ikigai, een reden van bestaan. Zie het als een brandpunt waar je passie en missie samenkomen. Dat het hebben van een ikigai bijdraagt aan je mentale welzijn zal je niet verbazen. Maar wist je dat het volgen van je roeping je ook fysiek gezond houdt?

Ikigai: Het Japanse geheim voor geluk én gezondheid

Het woord ikigai vindt zijn oorsprong in Okinawa, een Japanse eilandengroep zo’n duizend kilometer ten zuiden van Tokyo. In deze blue zone worden mensen niet alleen heel oud, ze blijven ook gezond. Daar ligt een aantal leefregels aan ten grondslag. Zo bewegen Okinawanen relatief veel. Ze hebben bewust weinig meubels en zitten op tatamimatten in plaats van stoelen. Doordat ze tientallen keren per dag vanaf de grond opstaan, houden ze hun lichaam in topconditie. Naast beweging draagt ook gezonde voeding bij aan de gezondheid van Okinawanen.

Hartsverlangen

In blue zones vindt men het hebben van een levensdoel ontzettend belangrijk. De Okinawanen noemen het ikigai en inwoners van Costa Rica gebruiken de term “Plan de vida”. Dit betekent vrij vertaald datgene waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt. Hierbij is het verschil tussen een hoofdwens en een hartsverlangen cruciaal. Hoofdwensen komen voort uit het ego en hangen vaak samen met status, geld en uiterlijk. Het probleem met hoofdwensen is dat ze zwak zijn. Bij de minst geringste tegenslag geef je op. Het is het type Here today, gone tomorrow wensen dat niet verankerd ligt in je ziel. Een hartsverlangen is subtieler, maar vele malen krachtiger. Als je eenmaal weet wat je hartsverlangen is, dan ontdek je een ongekend sterke drive in jezelf en kan je niet wachten om aan een nieuwe dag te beginnen. Zelfs als het leven tegenzit.

Veerkracht

Het volgen van je roeping houdt je ook fysiek gezond. Tijdens een onderzoek aan de universiteit van Wisconsin werden proefpersonen blootgesteld aan verontrustende afbeeldingen. De mensen die het sterkst het gevoel hadden dat ze een doel in het leven hadden, hadden een veerkrachtigere respons, reageerden minder heftig en herstelden sneller van de schrikreactie.

Weerstand

Het hebben van een levensmissie wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op beroertes en het beter functioneren van je immuunsysteem. En dat is belangrijk, want hoe sterker je weerstand hoe beter je beschermd bent tegen de miljoenen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten waaraan je dagelijks wordt blootgesteld. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het hebben van een levensdoel verband houdt met minder buikvet en een lagere insulinegevoeligheid. Reden genoeg dus om uit te vinden waar jouw ziel van gaat zingen. Deze 3 levensvragen van spiritueel leraar Michael Mackintosh helpen je bij het vinden van jouw ikigai:

1) What would be the highest physical manifestation of my inner nature?
2) At the end of my life, what would I like to be remembered for?
3) What would be the greatest service I could render to the planet, the one which would leave me most fulfilled?

Het vinden van jouw ikigai betekent dus eigenlijk het manifesteren van de meest authentieke versie van jezelf. En daar word je dus niet alleen happy maar ook gezond van!

Bron: Holistik

Last modified: 23 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *