Schrijfster Minke Koks; Bij heldere hemel

Lifestyle, Nieuws, Podcasts & Boeken

We interviewen de schrijfster van het boek ‘Bij heldere hemel’ Minke Koks, 42 jaar oud, moeder van dochter Eva (12) en zoon David (9) en getrouwd met Joost. Sinds eind 2009 heeft zij een eigen therapiepraktijk, In Balans Therapie, in Nijmegen. Ze begeleidt mensen met rouw- en verlieservaringen en behandelt ook vragen rondom zingeving en groei. Minke: “Het is een prachtig beroep. Heel mooi om mensen na een heftig verlies weer in hun kracht te zien komen. Dat maakt het werken als therapeut voor mij zo waardevol.”

Bij heldere hemel
Het boek gaat over een heel heftige periode in Minke’s leven. Een periode waarin zij als kersverse moeder (Eva was 9 maanden oud) en beginnend therapeut midden in het leven stond. Er was geen vuiltje aan de lucht toen ze ineens, voor haar gevoel uit het niets, de diagnose schildklierkanker kreeg. Minke: “Dagenlang dacht ik te zullen sterven, want als je kanker had, ging je dood. Dat was mijn overtuiging nadat ik verschillende mensen van dichtbij aan kanker was kwijtgeraakt.” 

Toch lukte het Minke om de knop om te zetten en vol voor alles te gaan. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Ze onderging meerdere behandelingen om weer beter te worden. Ook een heftige traumatische gebeurtenis in het ziekenhuis zorgde voor een enorme klap. Minke: “Ondanks alles ging ik door. Ik was per slot van rekening mama en onze baby had haar moeder nodig.”

Het boek geeft een intiem inkijkje in Minke’s leven als kankerpatiënt en alle kwetsbaarheden die zij heeft ervaren. Het beschrijft hoe ze ondanks alles toch iets van haar leven probeert te maken en stug door blijf zetten. Totdat dit echt niet meer gaat en ze met haar neus op de feiten wordt gedrukt. Het moet anders! Minke: “Ik vertel over mijn zoektocht naar een nieuwe balans en alle therapieën die ik gevolgd heb om weer in balans te komen. Ik vertel ook over de ontdekkingen die ik over mezelf heb gedaan gaandeweg. Aan het einde van het boek, in het laatste deel, blik ik terug naar toen en naar de afgelopen tien jaren. Hoe ik er nu tegenaan kijk en welke lessen ik voor mezelf heb geleerd.”

Boodschap van de schrijfster 
Minke: “We krijgen allemaal in ons leven, vroeg of laat, te maken met iets heftigs of met verlies. Hoe we ermee omgaan is voor iedereen persoonlijk. Ik heb het op mijn manier gedaan met de beste intenties en met de kennis die ik op dat moment had. Dat ik nu kan terugblikken op toen en dat kan delen met anderen is heel waardevol. Ik zie welke groei ik als persoon heb doorgemaakt. Ik ben milder en liefdevoller geworden, naar anderen maar ook vooral naar mezelf. En dat is wat ik de lezer wil geven, een eerlijk, oprecht en kwetsbaar beeld van hoe ik het heb gedaan.” 

Vorig jaar zomer 
Minke liep al een tijdje rond met de gedachte om haar verhaal op te schrijven voor haar kinderen. Zodat zij, als ze ouder zijn en het verhaal willen weten, het terug kunnen lezen. Een paar maanden daarvoor had ze een verhalenbundel uitgebracht met blogs over het leven en de dood. Minke: “Iemand zei tegen me dat ze geïnteresseerd was geraakt in hoe ik tot bepaalde inzichten was gekomen. Ik dacht altijd: wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? Totdat ik ergens las: Je helpt de wereld niet door onnodig klein en onzichtbaar te blijven.”
 
Dus toen werd het vorig jaar zomer niet alleen een verhaal voor haar kinderen Eva en David, maar voor iedereen die steun of inspiratie uit haar ervaringen en verhaal kan halen. Minke: “Ik vond het altijd moeilijk om mezelf kwetsbaar op te stellen, om ruimte in te nemen. Dus dit was een goede oefening voor mij om het dan maar helemaal en heel erg zichtbaar te doen.

10 jaar geleden
Op het moment dat Minke het boek Bij heldere hemel schrijft is het tien jaar geleden dat ze ziek was. Ze had niet verwacht dat het terugblikken haar zoveel zou doen. Alle datums en afspraken in het ziekenhuis, de dagboekpassages, de brief aan haar dochter en haar mails naar dierbaren passeerden de revue. Minke: “Ik stond er weer middenin. Het heeft me opnieuw geraakt en me opnieuw doen beseffen hoe kwetsbaar het leven is. Je kunt dus wel stellen dat ik opnieuw dingen kon verwerken. Ik wist niet dat het er nog zat, maar blijkbaar zat het er dus nog steeds.”

Reacties 
De reacties die Minke krijgt op het boek zijn overweldigend. Er zijn mensen die haar hun eigen verhaal vertellen en zich kwetsbaar opstellen. Ook zijn er mensen die tegen haar zeggen hoe mooi ze het boek vonden, dat ze geraakt zijn en dat ze het boek niet konden wegleggen. Minke: “Dat had ik gehoopt, maar nooit verwacht. Heel bijzonder dat door in het licht te gaan staan en me zo kwetsbaar op te stellen, dit zo’n mooie uitwerking heeft op anderen. Ook mensen die zelf geen kanker hebben gehad vertellen me dat ze zich herkennen in dingen die ik meemaak en hoe ik erop reageer. Dat ze de lessen waardevol achten. Dat vind ik zo mooi.”

Angst dat de kanker terugkomt
Minke schrijft in haar boek dat ze nog steeds wel angst heeft dat de kanker terugkomt. Maar gelukkig is het niet meer te vergelijken met hoe zij zich in het begin voelde. Ze voelt zich echter wel kwetsbaarder dan voordat ze ziek werd. Minke: “Dat is natuurlijk schijn, want in feite ben ik even kwetsbaar nu als dat ik toen ook was. Maar ik besefte het niet. Ik dacht altijd het gebeurt een ander, niet mij. Zeker niet op zo’n jonge leeftijd, want ik was pas 30.” 

Nu is de angst voor een groot deel weg, maar als Minke iets in haar lijf voelt, dan is ze meer alert. Ze neemt zichzelf serieuzer en gaat eerder naar de huisarts als ze iets niet vertrouwt. Minke: “Ik neem mezelf meer in acht. Ik ben veel milder, waardoor ik mezelf vaker toesta voor mezelf te kiezen. Minder stress dus. Ik deel ook sneller en vaker mijn gevoel en angst met anderen. Dat helpt enorm.”

Levensmotto
Het levensmotto van Minke is: behandel de ander hoe je zelf behandelt wil worden. Wees respectvol en vriendelijk. En het gaat er niet om dat je fouten maakt, maar wel hoe je ermee omgaat.

Minke: “Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg. Hoe mooi is het om thuis te komen bij jezelf? Hoe dichterbij je bij jezelf komt, hoe helderder het licht is dat je kunt laten schijnen. Ieder mens is uniek en daarom mooi zoals ze is. Het doel is niet perfectie, maar echtheid. In ware verbinding zijn met jezelf en anderen.”

Boek  
Het boek ‘Bij heldere hemel’ is in elke boekhandel in Nederland en België te koop. Of online bij www.boekenbestellen.nl of andere online boekhandels.

Last modified: 23 september 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *