Lekker en gezond eten met Vanessa

Food & Recipes, Lifestyle

Vanessa Roest weet wat gezond eten is en hoe dat kan bijdragen aan een goede levensstijl. Tijdens haar Master of Science Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, met Pre-master Lymfologie en Oncologie, is zij al werkzaam als oncologiefysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut in haar eigen praktijk waarbij ze zich richt op het begeleiden van oncologische patiënten tijdens alle fases van het ziekteproces. Het bespoedigen van een herstel door gezamenlijk te trainen én door het geven van voorlichting hoort daar ook bij. Onder het mom van goede voorlichting geven, deelt zij vier van haar meest favoriete recepten die bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Traybake met kip, zoete aardappel en groente
Voor wie traybake nog niet kent: traybake is een eenpansgerecht, maar dan op een ovenplaat. Je legt alle ingrediënten op een baklaat en laat het garen in de oven. Vooral heel praktisch na een lange dag werken dus. De ingrediënten voor dit recept, zijn:

  • Dubbele kipfilet of kippendij
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 gesneden paprika’s
  • 1 gesneden courgette
  • 1 gesneden ui
  • Paar gesneden kastanjechampignons
  • 1 gesneden teentje knoflook
  • peper, zout en rozemarijn
  • Kikkoman teriyaki marinade en olijfolie

Verwarm een heteluchtoven voor op 200 graden. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd deze in kleine stukjes. Snijd ook de kipfilet (of kippendij), paprika, courgette, ui, knoflook en champignons in kleine stukjes. Leg de kip met de zoete aardappel op een ovenplaat en besprenkel dit met wat olijfolie en de teriyaki marinade. Hussel vervolgens goed door elkaar en schuif deze voor 10 minuten in de oven. Na de 10 minuten voeg je de paprika, courgette, ui, champignons en knoflook toe. Voeg peper, zout en rozemarijn toe, hussel weer wat om en schuif de ovenplaat nog eens 15 minuten in de oven.

Garnalen ras el hanout met groente en bloemkoolrijst
Heerlijk, een wok op z’n tijd. Deze wok wordt bereid met ras el hanout, een kruiden uit de arabische keuken. Voor deze wok halen we de volgende ingrediënten in huis:

  • 300 gram wokgarnalen
  • olijfolie
  • 2 koffielepels ras el hanout
  • peper en zout
  • 4 grote tomaten in blokjes gesneden
  • 250 gram verse spinaziebladeren
  • 1 gesneden ui
  • 1 gesneden teentje knoflook
  • 1 gesneden paprika
  • klein scheutje kookroom light
  • 1 bakje bloemkoolrijst

Giet wat olijfolie in de wok en roerbak de garnalen ongeveer twee minuten. De de ras el kanoet erbij en wok nog eens twee minuten. Haal vervolgens de garnalen uit de pan en leg deze apart. Wok in dezelfde olie de gesneden ui, knoflook, paprika en tomaat en laat dit even kort staan. Doe de spinazie erbij en laat deze slinken. Schenk vervolgens de kookroom erbij en voeg peper en zout toe. Voeg de bloemkoolrijst toe en roer goed door voor twee minuten. Voeg als laatste de garnalen weer toe en laat nog even kort staan.

Courgetti met broccoli, mango, geitenkaas en cashewnoten
Dit gerecht kun je zien als een pasta, maar is toch net even anders. De pasta is namelijk vervangen door courgetti: spaghetti van courgette. Een heerlijk gezonde vervanger.

  • 1 courgette
  • 1 mango, gesneden in kleine stukjes
  • 1 broccoli
  • handje ongezouten cashewnoten
  • pakje geitenkaas (evt. met honing)
  • 1 gesneden rode peper
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel srirachasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout

Eerst beginnen we aan de saus. Giet de olijfolie in een kom en doe hier de klein gesneden rode peper bij met de honing, ketjap manis en de srirachasaus. Laat dit even staan. Zet ondertussen een pan met water op en laat dit koken. Wanneer dit kookt kun je de broccoliroosjes toevoegen en in een paar minuten beetgaar koken. Snijd ondertussen de courgette in spaghetti-slierten en voeg deze toe aan het mengsel van de olijfolie. Wok dit vervolgens voor een paar minuten en voeg de broccoli, mango en wat peper en zout toe. Verkruimel de geitenkaas eroverheen en voeg als laatst de cashewnoten toe.

Beef noodles met peultjes en kastanjechampignons
Nog zo’n gezond wokrecept! Voor dit recept is het volgende nodig:

  • 2 plakken woknoodles
  • 2 biefstukjes in reepjes gesneden
  • 1 gesneden ui
  • 2 gesneden teentjes knoflook
  • 1 gesneden rode paprika
  • Shiitake champignons, gesneden
  • Peultjes
  • Srirachasaus
  • Ketjap manis
  • peper en zout

Bak de biefstukreepjes even kort aan, haal ze uit de pan en leg ze even apart. Roerbak de ui, knoflook en paprika in dezelfde pan en doe de shiitake champignons en peultjes hierbij. Zet ondertussen een pan met water op en kook de woknoodles zoals aangegeven op de verpakking. Doe een scheutje srirachasaus en ketjap manis erbij en breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatst de biefstukreepjes toe en roer alles goed door. Giet de woknoodles af en voeg deze bij de andere pan.

Vanessa Roest is ook nauw betrokken bij de organisatie van het nieuwe event LoveLife run. Meer over dit speciale event kun je hier vinden.

Last modified: 31 augustus 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *